tisdag 31 maj 2011

Det svarta guldet

När man har gräsätande djur som vi så har man tillgång till en fantastisk kompostprodukt i form av gödsel. Ni som inte har egna djur och har svårt att få ihop tillräckligt med kompost kan ju prata med hästägare, fårfarmare eller nötbönder om ni inte kan få köpa detta. Fråga då vad de ströar med, halm tycker jag är bäst, sågspån har en massa skydd i sig som gör att det bryts ner långsamt. Halmen suger upp urinen som innehåller det åtråvärda kvävet. Detta håller den kvar tills den brytits ner så om man gödslat med halmgödsel så släpps kvävet ut långsamt och kan vara tillgängligt för växterna flera år. Kväve är ju annars sånt som regnar bort eller gasas ut väldigt lätt av solen.

Gödsel används som jordförbättring på samma sätt som kompost. Den ger en fin struktur och ett näringsinnehåll som är komplett och håller länge. Djuren har ju ätit växter som innehåller allt det som växter behöver. En del fastnar förstås i djuren men mycket kommer ut igen. Komagen, och andra idisslare, har en ecoliodling inne i magen. De matar alltså bakterier med gräs. Dessa bakterier bryter ner gräset och släpper ifrån sig en näringslösning som kon tar upp. Kor äter alltså inte gräs utan matar sina kockar ecolisarna med det.

Om man har tillgång till gödsel kan man dessutom enkelt göra en varmbänk. Det är en varm pyrande komposthög som man kan odla värmekrävande växter på fastän det är kallt ute. Mera om detta senare.

2 kommentarer:

  1. Toppenbra Tove. Mycket matnyttigt. :)
    Ingrid Agerberg.

    SvaraRadera
  2. Mat och mat ;-)jag vill nog att växterna ska äta före mej . :-P

    SvaraRadera