måndag 30 maj 2011

Kompost

Nu ska jag skriva om den fantastiska process som är jordens egna återvinningssystem. Växter och djur innehåller ju allt de behöver. När de dör så innehåller de fortfarande allt det levande behöver. För att de som fortfarande lever ska få tillgång till det så har vi en massa mikroorganismer och smådjur som sköter omvandlingen av näringen till tillgänglig form (Ja för oss större djur krävs det växter också för att vi ska kunna ta vara på den näringen).

Kompost är den ultimata växtnäringen och gör dessutom jorden levande genom att bli trivsam för mikroorgnismerna som då kan hjälpa växterna med sin näringsupptagning. Enklaste komposten gör du genom att lägga växtdelar kring den växande grödan (täckodling). Då har du komposten på rätt ställe med en gång. Men ogräsrötter och matrester är inte lika trivsamt att ha där. Samla dem i en hög eller en speciell kompostbehållare. Strö över lövräfset från våren eller äldre kompost över varje lager så att mikroorganismerna hittar dit med en gång. Då minskar också risken för dålig lukt om man lägger i matrester. Se till att komposten får skugga och kontakt med jord. Placera den så det inte ser skräpigt ut för dej eller grannarna. (I tättbebyggt område får öppna komposter bara användas till växtrester.)

Nu sätter de underbara mikroorganismerna och maskarna igång och bryter ner allt som kommer från något levande. Se till att de trivs genom att vattna om det blir torrt eller luckra upp om det blir för kompakt. De små behöver både vatten och syre. Börja så småningom på en ny kompost och låt den gamla mogna i en efterkomposthög. När småttingarna har jobbat klart har du den svartaste finaste jorden du kan använda som jordförbättring. Glöm inte dina krukväxter inne, de växer mycket bättre på egen kompost än köpejord. Denna kompost är en hög för ogräsrötter som jag har avskilt men nära odlingen. När man rensar bort rötterna så följer ju alltid lite jord med så denna kompost är väldigt enkel. En del rötter börjar dock växa i högen.
Varmkomposten som syns i bilden innan är en fantastisk burk. Där kan jag hälla i allt från matrester med kött till ogräsrötter och kaninbursrens. Nedbrytningen alstrar en värme som gör att allt förbränns ihop av värmeälskande bakterier och det går fort. När det sen svalnat kryper maskarna in och tar över slutbearbetningen.

4 kommentarer:

  1. Nu går det att kommentera utan konto. Välj då att kommentera som "Anonymt". Du kan ju alltid skriva under med ditt namn sen. :-) /Tove alias torparfrun

    SvaraRadera
  2. Precis såhär enkelt är det med kompost. Det finns massor av trix och fix som bara avskräcker. Sanningen är att naturen redan fungerar./Ingrid Agerberg.

    SvaraRadera
  3. Vi byggde en varmbänk igår, nu hoppas vi på att det ska växa mycket.

    SvaraRadera
  4. Varmbänk är en fantastisk uppfinning. Man kan börja odla medan det ännu finns snö kvar :-))

    SvaraRadera